Topmenu

Geschiedenis

This is Brass

This is Brass, een LP van de Nationale Brassband

Amsterdam Brass is in 1962 opgericht onder de naam ‘Nationale Brass Band’ met als eerste dirigent Meindert Boekel. Onder zijn leiding (25 jaar lang) was Amsterdam Brass één van de toonaangevende brassbands in Nederland. Bij haar tienjarig bestaan in 1972 won de band de titel Brassband van het Jaar, destijds het onofficiële Nederlands kampioenschap. Vele succesvolle concerten werden gegeven in binnen- en buitenland, voor radio en televisie.

Na het afscheid van Meindert Boekel kende Amsterdam Brass een aantal moeizame jaren met bezettingsproblemen. Niet voor niets werd de naam in deze periode gewijzigd in Amsterdam Brass Ensemble.

In 1993 keerde het tij met de komst van Frank van Koten. Onder zijn inspirerende muzikale leiding bloeide de band weer helemaal op. Hij leidde de band naar een unieke hattrick van drie opeenvolgende kampioenschappen (2000, 2001 en 2002) in de eerste divisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Bij het debuut in de kampioensdivisie in 2003 behaalde Amsterdam Brass direct een tweede plaats. In 2004 bevestigde de band de herwonnen status met een derde plaats, waarmee Amsterdam Brass de eervolle uitnodiging verdiende de finale van de dirigentenwedstrijd te begeleiden en een galaconcert te verzorgen bij de Europese Brassband Kampioenschappen 2005.

Tegelijkertijd, en misschien wel belangrijker, ontwikkelde de band zich tot een volwaardige concertband met een geheel eigen identiteit. Teruggekeerd op het hoogste niveau geeft de band weer vele concerten op de meest uiteenlopende podia in binnen- en buitenland. Door aantrekkelijke en vernieuwende concertprogramma’s met zeer uiteenlopende muziekstijlen, maar zeker ook door de dynamische uitstraling op concerten, weet het orkest een steeds groter publiek aan zich te binden.

In december 2008 kwam er een einde aan de succesvolle samenwerking tussen Amsterdam Brass en Frank van Koten. Sinds juni 2009 staat de band onder leiding van Pierre Volders.

Band en dirigent zijn enthousiast over deze samenwerking en (blijven) streven naar verdere muzikale groei, verbreding van repertoire en grensverleggende concerten.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes